În perioada 2-3 decembrie 2020,  Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, USM a fost partener al proiectului ProDEM în organizarea a celor 2 sesiuni de informare a studenților și cadrelor didactice privind metodologia simulării alegerilor și desfășurarea activităților comunitare care provomează participarea tinerilor în procese decizionale.

În intervenția online, reprezentanții Hilfswerk Austria International au menționat că datele sondajului realizat de CNTM recent privind starea de spirit a tinerilor din Moldova arată o imagine dominată de pesimism și nemulțumire. Aproape 9 din 10 tineri sunt nemulțumiți de felul cum funcționează democrația și economia de piață și nu au încredere în alți oameni. O astfel de stare de spirit sugerează o nouă abordare pentru programele de implicare pentru a avea timpul, energia și interesul de a participa la schimbare. Instrumentarul elaborat în cadrul proiectului ProDEM2, oferă tinerilor posibilitate de a simula procese reale democratice chiar în comunitățile lor, ceea ce va permite creșterea gradului de responsabilizare a tinerilor și identificarea problemelor și necesităților lor, precum și soluții. 

Dna Cristina Morari, prorector FRISPA, USM  a prezentat informații despre  importanța alegerilor și procedura de vot, despre sistemul electoral actual în Moldova, care sunt organele electorale, precum și ultima statistica CEC privind participarea tinerilor în scrutinul electoral din toamna 2020. 

Impresiile studenților, participanți în cadrul sesiunilor, au fost pozitive, ei au venit și cu sugestii referitor la modalitatea de integrare a ghidului privind simularea alegerilor în disciplina de Educația Civică în instituțiile de învățământ: 

– Sunt foarte binevenite astfel de sesiuni de informare pentru tineret.

– Educarea tineretului în privința dreptului său de vot și despre importața acestuia este necesară. Așa, în școli poate ar fi necesar pe lângă disciplina Educație civică să fie introdus un curs special în acest sens, unde tinerilor li s-ar explica tot ce ține de alegeri, dreptul de vot, partidele politice etc. pentru ca tinerii nu doar sa posede cunoștințe în domeniu dar și să formeze unele abilitați analitice despre situația politică din țară.

– Tinerii observă că participarea la vot a devenit un trend în rândul tinerilor – este necesar ca acest trend sa fie dezvoltat într-un mod benefic si constructiv.

– Tinerii tot mai mult conștientizează si simt ca votul lor contează.

Pentru a accesa și descărca ,,Ghidul metodologic privind simularea alegerilor” doritorii pot accesa site-ul www.prodem.md 

Desfășurarea evenimentului a fost posibilă grație proiectului „Împuternicirea tinerilor pentru cetățenie activă din Moldova”, implementat de către RAO Hilfswerk Austria International în parteneriat cu AO Mostenitorii și AO Speranta cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Institutului german IFA.