La data de 14.11.2017  în incinta Liceului Teoretic ,,Ștefan Holban” din c. Cărpineni s-a desfășurat exercițiul de simulare a alegerilor, eveniment organizat în cadrul proiectului ProDem.

În cadrul acestui eveniment au fost implicați aproximativ 130 elevi cu vârsta cuprinsă între 15-20 ani dintre ei 7 membri ai biroului electoral: 1președinte, 1 vicepreședinte, 1 secretar, 1 operator, 4 membri ,1 rol de polițist, 1 bătrânică fără buletin, un cuplu care doresc să intre în aceeași cabină de vot, 9 profesori, 5 tineri de 16 ani din satul Mingir, 2 tineri din s. Lăpușna împreună cu consilierul tinerilor și directorul Liceului Teoretic Lăpușna.

La acest exercițiu au participat și următorii invitați: Natalia Guranda, Veronica Ateș, Mandiș Sergiu (consilier local), 5 părinți.

În calitate de moderator a fost Briceag Galina, care a dirijat cu atenție acest eveniment menționând pe parcursul activității de mai multe ori că scopul exercițiului de simulare este sporirea participării tinerilor la procesul de alegeri și că acest proiect este unul absolut apolitic.

Activitatea a fost constituită din următoarele etape:

  1. Prezentarea celor 2 echipe;
  2. Dezbateri publice organizate între liderii de echipe;
  3. Procesul alegerilor cu toate etapele lui;

În cadrul exercițiului au fost antrenate 2 partide a tinerilor:

Primul  partid ,,Tinerii reformatori”, cu lozinca “Suntem un grup de tineri cu inițiativă, care ne propunem să facem o schimbare în localitate! Avem entuziasm, voință și un scop bine determinat! Ceea ce ne rămâne să obținem este încrederea și sprijinul vostru. Votați pentru grupul Reformatorilor! Vă garantăm îndeplinirea tuturor promisiunilor”…

Al doilea partid ,,Tinerii schimbă viitorul”, cu lozinca ,,Pas cu pas spre un viitor mai prosper”, Noi am văzut ce-a fost ieri, vedem ce se întâmplă astăzi, iar pentru ziua de mâine ne dorim o schimbare. Suntem tineri cu inițiativă care și-au pus ca scop să schimbe viitorul, și credem că ÎMPREUNĂ vom reuși

Fiecare dintre ei și-au prezentat platforma partidului după cum urmează:

Partidul ,,Tinerii reformatori” și-au propus următoarele acțiuni în platformă:

  • Salubrizarea parcului vis-a-vis de școală și restabilirea echipamentului sportiv;
  • Instalarea unei parcări pentru biciclete;
  • Acțiuni de caritate pentru familii social vulnerabile;
  • Elaborarea unei cărți de vizită a localității.

Partidul ,,Tinerii schimbă viitorul” au venit în fața alegătorilor cu următoarea platformă:

  • Instalarea urnelor de gunoi pe tot teritoriul satului.
  • Acte de caritate.
  • Amenajarea unui teren sportiv pentru baschet.

După prezentările liderilor am purces la dezbateri cu publicul, care a fost unul activ, deoarece au adresat întrebări liderilor grupurilor de inițiativă și respectiv au primit răspunsuri pe măsura așteptărilor lor.

Implicarea tinerilor a fost la maxim, exercițiul a fost o experiență reală pentru ei, astfel satisfăcând-și curiozitatea cu privire la procesul de alegeri. Tinerii au fost entuziasmați de ideea de a rezolva cu puteri proprii o problemă, au conștientizat că ei, tinerii, pot face schimbări dacă se vor implica.

Acest exercițiu a dat posibilitatea ca tinerii să vadă pe viu ce reprezintă alegerile, cum se desfășoară, cine pot participa ș.a. Simulările alegerilor cu participarea ATVPD au scopul de a spori interesul tinerilor și de a crea un context puternic pentru participarea lor la viitoarele alegeri. Pe termen lung, aceste măsuri vor promova la ei aprecierea şi cunoașterea procesului democratic în sine şi a importanței acestuia pentru viețile lor şi a membrilor comunităților lor. În cele din urmă, măsurile vor ajuta tinerii să înțeleagă că ei sunt cetățeni moldoveni şi astfel, ei au obligația de a-şi îndeplini datoria civică şi de a vota. ATVPD din Moldova vor conștientiza faptul că tot ce ține de tara lor le afectează viețile, şi că dacă ei vor să-şi îmbunătățească calitatea vieții, ei trebuie să meargă la vot.

ATVPD implicații direct în exercițiul de simulare a alegerilor, îndrumați de consilierii electorali formați, au fost  capabili să aplice cunoștințele şi competențele obținute în dezvoltarea lor personală și profesională.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *